Bugun...
SON DAKİKA

Kurban eti nasıl saklanır hemen dolaba konur mu? Kurban eti ne zaman dolaba buzluğa konur kaç saat dinlendirilmeli?

 Kurban Bayramı'nda kurbanını kesen vatandaşlar etleri saklama derdine düştü. Peki kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti ne zaman buzdolabına konur? Kaç saat dinlendirilir? Bayramla birlikte milyonlarca Müslüman ibadetini yerine getirdi, kurbanlar kesildi.

facebook-paylas
 Tarih: 11-08-2019 10:45:11

Kurban eti nasıl saklanır hemen dolaba konur mu? Kurban eti ne zaman dolaba buzluğa konur kaç saat dinlendirilmeli?

 

 

 

Kurbanı kesip dağıtan vatandaşlar, kalan eti nasıl muhafaza edeceklerini merak ediyor. Peki kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti ne zaman buzluğa konur? Kurban eti hemen dolaba konur mu? Kurban eti kaç saat dinlendirilmeli? İşte merak edilen soruların yanıtı... Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli. Ancak bu sürede, etin böcek ve sineklerden korunmasına da dikkat edilmeli. Yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.

 

KURBAN ETİ NE ZAMAN BUZDOLABINDAN ÇIKARILMALI?

 

 Etler dinlendirildikten sonra, derin dondurucuya ya da buzdolabına koyulabilir. Etin tüketileceği zaman buzdolabından çıkarılıp sebze bölümünde çözdürme işleminin yapılması gerekiyor. Dışarı koyarak çözdürme işlemini yaparsanız, bakterinin artmasına sebep olabilirsiniz. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından buzdolabında 6 ay bekletilebilir. Bu nedenle, her defasında tüketilecek kadarının çıkarılması gerekiyor. Çözülen etin tekrar dondurulması ise sağlık açısından oldukça zararlı. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına getirilmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor.  

 

KURBAN ETİ DERİN DONDURUCUDA NE KADAR SAKLANIR?

 

 Eskiden kurban etlerinin geleneksel yöntemlerle yapılan kavurma şeklinde saklandığını ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bu yöntemin değiştiğini kaydeden uzmanlar, uygun koşullarda saklanmayan etlerin insan sağlığını tehdit ettiğini de belirterek, "Kırmızı et ürünlerinin donma noktası -1.5 / +1.7 C arasıdır. Saklandıkları ortamın sıcaklığı bu değerlerden daha düşükse, et donar ve mikroorganizma oluşumu durur. Genel bir kural olarak, ortam sıcaklığı ne kadar düşükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiğini söylemek mümkündür. Bir örnek vermek gerekirse, -18 derecede yapılan dondurma işleminde, kırmızı etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Sıcaklık daha düşük olursa, bu süre de uzayacaktır.

 

Derin dondurucular, bu sıcaklığın çok daha altına inebilmektedir. Buzdolaplarının dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun değildir. Zira hem gerekli yalıtımı sağlayamazlar hem de depolama alanları oldukça küçüktür" diyerek en sağlıklı saklamanın derin dondurucuda yapıldığını kaydettiler.


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Yerel Haber Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  HABER ARA
  HAVA DURUMU
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI
YUKARI