Körfez Gazetesi

Bal: Usulsüz Tügva protokolünüzden,  tüm öğrencilerimiz için vazgeçin

SİYASET

İzmit Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yeniden gündeme gelen TÜGVA’ya tahsis edilen yurdun protokolünün iptali ile ilgili konuşan CHP’li Meclis Üyesi Devrim Bal, “Vicdanımız rahat değil.

Bizler istiyoruz ki İzmit Belediyesi olarak gelin bu protokolü gözden geçirelim, iptal edelim ve bu yurtta mevcut öğrencilere karışmaksızın daha iyi hizmeti verelim” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Meclis Üyesi Devrim Bal, “2013 yılında biliyorsunuz TÜGVA adında bir yurt kuruldu. Tam bir yıl sonra İzmit Belediyesi yöneticileri galiba aydınlandı. İzmit Belediyesi tarafından Milli Emlak Daire Başkanlığı’na bir yazı yazıldı. Yazıda, “Bölgemizde bulunan Kocaeli Üniversitesi’nde her yıl artan öğrenci sayısına karşın mevcut yurtların ihtiyacı karşılayamaması ve kamunun kontrolünde yurtların olmasının öğrencilerin güvenliği açısından önemli olduğu düşünülerek söz konusu parsele Yükseköğrenim öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır” yazıyor. 

4 MİLYON TL MASRAF YAPILMIŞ

Geçen ay bu mecliste biz öğrencilerin yurtları yetersiz dediğimizde hatta öğrenci kardeşlerimiz bu konuyla ilgili serzenişlerde bulunduğunda yurtlarımız gayet yeterli demiştiniz. 8 yıl önce dahi değerli Ak partili yöneticiler tarafından da bu eksik fark edilmiş ve Milli Emlak Daire Başkanlığına yurt için alan tahsisi talep edilmiş. Yazıdan sonra Milli Emlak Daire Başkanlığı bir ön tahsis gerçekleştirmiş. İzmit Belediyesi ile bu alana bir yurt yapmak yapmak için bir proje çalışması başlatmış. O dönemki yurdun yapım maliyeti 3 milyon 738 bin 436,82 TL, Yurt için yatak gibi ürünlerin alım ve montaj işlemleri o dönemki fiyatı 211 bin 732,69 TL. Yani yaklaşık 4 milyon TL’lik bir masraf var. Bugüne yansıtırsak şuan ki güncel tutarı da yaklaşık 10 milyon TL. 

MEVZUATLARA AYKIRI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Bu yurt yapımı devam ederken Milli Emlak Daire Başkanlığı’ndan İzmit Belediye Başkanlığı’na bir yazı yazılıyor. Yazıda söz konusu taşınmazın ticari amaçla kullanılmaması, üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması, devredilmemesi, zorunlu gelirler dışından her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ücret alınmaması yazıyor. 2019 yılında sayıştay denetçileri tarafından bir rapor yayınlandı. Bu raporda söz konusu protokolün tahsise dönüştüğünü ve bu tahsisin de ilgili mevzuatlara aykırı olduğu devletin sayıştay denetçileri tarafından tespit edildi. Bunu biz değil, denetçiler söylüyor.

2019’DA GÖREVİ BİTECEK AMA 25 YILLIK PROTOKOL İMZALIYOR

2017 yılında bir protokol geldi meclise ve oy çokluğuyla kabul edildi. Meclisten çıkan karar TÜGVA ile dönemin değerli belediye başkanının işbirliği protokolüydü. Bununla ilgili bir yetki çıktı. Bu yetkiden dolayı sayın başkan ve TÜGVA arasında 25 yıllığına protokol imzalandı. 2019’da görevi bitecek ama 25 yıllığına protokol imzala yetkisini kendinde görebiliyor. İzmit halkının gerçekleri bilmesi gerekiyor. Geçen ay mecliste bu konuları görüştükten sonra Türkiye’nin her yerinde söz konusu vakıfla ilgili bazı iddialar ortaya çıktı. 

VİCDANIMIZ RAHAT DEĞİL

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde değerli milletvekilleri bu vakfın kamuda neredeyse paralel yapılanmaya kadar ilerlediğini, birçok torpil listesi olduğunu, birçok atamaların bu vakıflar tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Hatta bazı Ak partili milletvekilleri de bu çıkan listeleri doğruladığını basında birlikte okuduk. Böyle bir vakfa İzmit Belediyesi tarafından yer verilmiş olması bizleri rahatsız ediyor. Vicdanımız rahat değil. Bizler istiyoruz ki İzmit Belediyesi olarak gelin bu protokolü gözden geçirelim, iptal edelim ve bu yurdu mevcut öğrencilere karışmaksızın daha iyi hizmeti verelim” ifadelerini kullandı. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.