Bakan Murar Kurum: İzmit Körfezi, Eski Günlerine Dönecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden biri olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizleme Projesi'ni inceledi.

Bakan Murar Kurum: İzmit Körfezi, Eski Günlerine Dönecek

İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden biri olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizleme Projesi'ni inceledi. Bakan Kurum, projede yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla İzmit Körfezi'ndeki 3.5 milyon metreküp dip çamurunun temizleneceğini ve körfezin eski günlerine döneceğini açıkladı.

Çevre Projesinin Kapsamı ve İlerlemesi

Proje, İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafını kapsıyor. Bakan Kurum, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekili Saadettin Hülagü ve diğer yetkililerle birlikte projeyi yerinde inceledi. Bakan Kurum, dip çamuru dolum yapılan çuvallar üzerine çıkarak bir çuvalı kesip dip çamurunu boşalttı.

Temizlenen Çamur ve Proje Etapları

Proje kapsamında, 2022 yılında Cumhurbaşkanı onayıyla başlatılan 3.6 milyar TL yatırım bedelli projenin ilk etabında 665 bin metreküp çamur İzmit Körfezi'nden çıkarıldı. Çamurlar, 330 bin kamyonla kurutma işlemi için depolama alanına sevk edilecek. Projenin ilk etabında toplamda 3.5 milyon metreküp dip çamuru temizlenecek.

Körfezin Ekosistem Üzerindeki Etkileri

Bakan Kurum, projeyi tamamlandığında İzmit Körfezi'nin oksijen seviyesinin artacağını, yeni balık türlerinin görülebileceğini ve vatandaşların doğal güzelliklerden gönül rahatlığıyla faydalanabileceklerini belirtti. Ayrıca, projeyle Marmara Denizi'ni de temiz ve sağlıklı bir şekilde gençlere emanet edeceklerini vurguladı.

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı ve Belediyeler

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununa karşı da seferberlik başlattıklarını ve Marmara Denizi Koruma Eylem Planı oluşturduklarını ifade etti. Proje kapsamında, tüm belediyelerin sorumluluklarının belirlendiğini ve görevlerini yerine getirmeyen belediyelere hesap sorulacağını duyurdu.

Dip Çamuru Tesisi ve Teknik İncelemeler

Programın ardından Bakan Kurum, Dip Çamuru Tesisi'ni ziyaret ederek dozajlama ünitesi ve susuzlaştırma tesisinde teknik incelemeler yaptı. Polimer dozajı ile gerçekleşen flokülasyon işlemleri hakkında bilgi aldı.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5