Bakan Şimşek’ten, Kredi Kartı Ödemelerine Uyarı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarıda bulundu

Bakan Şimşek’ten, Kredi Kartı Ödemelerine Uyarı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarıda bulunarak, “Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etmemesi önem taşıyor” dedi. Bakan, tüm işletmelerin vatandaşa kartla ödeme seçeneği sunması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların İhbar Hakkı

Şimşek, kendisine kredi kartı veya banka kartıyla ödeme imkanı sunulmayan veya yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların, bu durumu Gelir İdaresi’ne ihbar etmeleri durumunda denetim yapılacağını ve gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını belirtti.

Yeni Nesil Ödeme Cihazları

Bakan Şimşek, esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle bazı işletmelerin bankaların komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiklerini ifade etti.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik birçok uygulamanın devreye alındığını hatırlattı. Bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerdeki POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini söyledi.

Ödeme Sisteminin Yenilenmesi

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge şeklinde çıkmasına imkan sağladığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin satışların kayıt dışı bırakılmasına engel olduğunu vurguladı. Ayrıca, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihaz kullandığını ve kredi kartını kabul etmediğini gözlemlediklerini ekledi.

Zorunlu Yeni Cihaz Uygulaması

Geçen yıl sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirildiğini ifade etti.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5