Merkez Bankası, Politika Faizini, Sabit Tutma Kararı Aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ağustos ayı faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, Politika Faizini, Sabit Tutma Kararı Aldı

Faiz Kararı ve Piyasa Beklentileri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı alındı.

Önceki Faiz Artışları

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl içinde yapılan faiz artışlarını şu şekilde gerçekleştirmişti: Haziran ayında 650 baz puan, Temmuz’da 250 baz puan, Ağustos’ta 750 baz puan, Eylül, Ekim ve Kasım’da 500’er baz puan, Aralık ve Ocak’ta 250’şer baz puan, Mart ayında ise 500 baz puan olmak üzere toplamda 4.150 baz puanlık bir artış yapıldı. Şubat, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ise faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Bir Sonraki Toplantı ve Açıklamalar

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 19 Eylül tarihinde yapılacak. Ağustos toplantısından sonra yapılan açıklamada, Temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı bir şekilde yükseldiği ancak önceki aya kıyasla ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin, yurt içi talebin yavaşladığını ve enflasyonist etkilerin azaldığını işaret ettiği ifade edildi.

Açıklamada, mal enflasyonunda bir düşüş gözlemlenirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın yanı sıra enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğu vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının, dezenflasyon süreci açısından öngörüler ile uyumunun önemine işaret etti.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5