TCMB ve BDDK'dan Kredi Kartı Yapılandırmasına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranlarıyla ilgili Tebliğ'de değişiklik yaptı.

TCMB ve BDDK'dan Kredi Kartı Yapılandırmasına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Yapılandırma İmkanı ve Süre

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranlarıyla ilgili Tebliğ'de değişiklik yaptı. Bu düzenlemeyle birlikte, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi.

Kredi Kartı Borçları İçin 60 Aya Kadar Yapılandırma

Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, mevcut borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecek. Yapılandırılan borcun her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenene kadar kart limitleri artırılamayacak. TCMB, bu yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını yüzde 3,11 ile sınırlandırdı.

İhtiyaç Kredileri İçin Yeni Düzenlemeler

İhtiyaç kredileri, anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ilave kredi olmaksızın 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun, 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekmektedir.

Asgari Ödeme Oranında Değişiklik

BDDK, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranında da değişiklik yaptı. Dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlenen asgari ödeme sınır tutarı 25 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

Azami Faiz Oranları

TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Referans oranın aynı kalması durumunda, azami akdi faiz oranları şöyle olacak:

  • 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50
  • 25 bin - 150 bin lira arası kredi kartları için yüzde 4,25
  • 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için yüzde 4,75

Ayrıca, kredi kartları aracılığıyla nakit çekim veya kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 olarak korunacak.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5