Marmara Depremi’nin, 25. Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde, deprem şehitleri düzenlenen törenle anıldı.

Marmara Depremi’nin, 25. Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde, deprem şehitleri düzenlenen törenle anıldı. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde gerçekleştirilen anma programında, 45 saniye süren ve 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından hayatını kaybedenler dualarla yad edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, şehrin depreme hazırlık çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Kavaklı Sahilinde Anma Programı

Gölcük Kavaklı Sahili'nde düzenlenen anma töreninde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin acil durumlarda kullanılan Afet Tırları, Kocaeli İtfaiyesinin kurtarma ekipmanları ve Güvenli Yaşam Odası vatandaşlara sergilendi. Ayrıca, arama kurtarma dernekleri ve kamu kuruluşlarının stantları kuruldu. Programda, 17 Ağustos sonrası çekilen fotoğraflar ve gazete manşetleri de yer aldı.

Protokol Katılımı

Anma programına İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AFAD Başkanı Okay Memiş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Deniz Ana Üst Komutanı Albay Yücel Korkut, Japonya, Pakistan ve Almanya Konsolosları, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“Acımız 25 Yıl Geçmesine Rağmen Taze”

Gölcük Müftüsü Emin Yılmaz’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, "25 yıl geçmesine rağmen acımız hala taze. Binlerce insanımızı kaybettik. Allah hepsine rahmet eylesin" dedi.

“Kocaeli’yi Depreme Hazırlıyoruz”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Kocaeli, 25 yıl önce büyük bir acıya uyandı. Her yıl acıları hatırlayarak zaman geçirmemeliyiz; asıl yapılması gereken, her yıl bir önceki yıla göre daha fazla adımlar atıp afete hazır bir şehir kurmalıyız. Şehrimizde 30 bin yeni konut yapıldı. Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor. Bu kapsamda 7 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. 99 Depreminden önce yapılan binaların taramasını yaptık. 2007 yılında çıkan bina yönetmeliği ile çalışmalarımıza hız verdik. Kocaeli olarak bir ilki gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz ve destek bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

“10 Yılda Bir 7 Büyüklüğünde Deprem Oluyor”

AFAD Başkanı Okay Memiş, "25 yıl önce 03:02’de yıkıcı bir deprem yaşadık. Etkisi 10 ili ve 16 milyon insanı etkiledi. 1999 depreminin ardından, tüm kurtarma dinamiklerinin tek çatı altında toplanması gerektiği anlaşıldı. 2009 yılında bu anlayışla AFAD kuruldu. Ülkemiz 10 yılda bir 7 büyüklüğünde bir depremle sarsılıyor. Afetler için 3 aşama var: Afet öncesi, afet müdahale ve afet sonrası. Afet öncesindeki en önemli çalışma kentsel dönüşüm" dedi.

“Kentsel Dönüşüme Önem Veriyoruz”

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, "25 yıl önce büyük bir acı yaşadık. Olası bir depremi en az kayıpla atlatmak için çalışmalı ve koordineli bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarını yapmalıyız. Afette kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

“17 Ağustos’tan Çok Ders Çıkardık”

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, "Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem şehitlerimizi anmak için bugün Gölcük’teyiz. 17 Ağustos’tan sonra bu şehirde büyük değişiklikler oldu. Deprem bize halk olarak afetlere hazırlıklı olmadığımızı, devlet olarak ise afet yönetiminde koordinasyon eksikliğimizi gösterdi. Şu an afete hazırız, afet yönetmeliğimiz oluşturulmuş ve koordinasyon için AFAD kurulmuştur. Bunlar 17 Ağustos’tan alınan derslerdir" dedi.

Yemin Töreni

Programın sonunda, Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM)’e bağlı Türkiye’de ikinci akredite olmuş kadın kurtarma ekibi yemin ederek sertifikalarını protokol mensuplarının elinden aldı. Protokol üyeleri, ayrıca kamu ve sivil toplum kuruluşlarının stantlarını ziyaret etti.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5