İzmit Belediyesi ve KOİDER girişimci kadınları bekliyor!

İzmit Belediyesi ve KOİDER ortalığıyla kadınların girişimcilik yolu ile iş hayatına dahil olmasını amaçlayan Bağ Projesi’nin lansmanı bugün gerçekleşti.

İzmit Belediyesi ve KOİDER girişimci kadınları bekliyor!

Bağ Projesi’nde başvurular başladı

İzmit Belediyesi ve KOİDER ortalığıyla kadınların girişimcilik yolu ile iş hayatına dahil olmasını amaçlayan Bağ Projesi’nin lansmanı bugün gerçekleşti. Lansmanda iş fikri olan kadınlara seslenen Başkan Hürriyet, “Benim aklımdakinden ne olacak demeyin. Gelin başvurun. Kim bilir belki ileride sizler de bu proje sayesinde pek çok kadına ilham olacaksınız” dedi

Kadınların hem sosyal hem de ekonomik alanda daha fazla yer alması adına işbirliklerine devam eden İzmit Belediyesi, Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER) ortaklığıyla Bağ Projesi’ni hayata geçiriyor. ‘İzmit kadın girişimcilerini arıyor’ temasıyla yürütülecek olan proje ile girişimci olmakla ilgili projesi ya da sürdürülebilir iş fikri olan kadınlara destek olmak amaçlanıyor. Bu kapsamda Bağ Projesinin lansmanı bugün İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, KOİDER Başkanı Nilgün Yılmaz, KOİDER Girişimcilik Komisyonu Başkanı Evrim Atasoy Ürük ve KOİDER Eğitim Komisyonu Başkanı Hilal Şahinarslan’ın katılımıyla İzmit Belediyesinde gerçekleşti. 

HÜRRİYET, “BİR YOLA ÇIKIYORUZ”

Proje hakkında detaylı bilgi paylaşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün kadınlara daha fazla destek olabilmek adına KOİDER’le birlikte bir yola çıkıyoruz. İzmit Belediyesi olarak kadının, kadın emeğinin, kadın alın terinin arkasında bir politika belirledik. 

Çünkü özellikle Türkiye’de kadın olmanın ne denli güç bir şey olduğunu çok iyi biliyorum. Kadının ben de varım cesaretini göstermesi, ekonomik bağımsızlığını elde etmesi kolay bir şey değil. Bu anlamda hepimizin birbirimize destek çıkması gerekiyor. 

“KADINLAR OLARAK MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ”

Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki, çevremizdeki tüm kadınlar, aile içi şiddete ve kabadayılığa maruz kalıyor, toplumsal ve kültürel baskıyla karşılaşıyor, eğitim-öğretim imkânlarından yoksun bırakılıyor, çalışma hakkını elde edemiyor, iş yerinde ayrımcılık ve gelir adaletsizliğine uğruyor. Ama biz kadınlar olarak gerçekleşmesini istediğimiz umutlarımız, hayallerimiz, düşlerimizle birlikte bu hayatta mücadele etmek zorundayız. Çünkü kadın emeği sadece aileyi var etmiyor. Sadece çocuklarını, eşini, kardeşlerini ya da ebeveynlerini yaşatmıyor, dünyanın geleceğine de katkı sunuyor. 

“TOPLUMDA YER KAZANABİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Bu sebeple kadının kendi ayakları üzerine durabilmesini, maddi-manevi kimseye bel bağlamadan yaşayabilmesini ve toplum içerisinde yer kazanabilmesini çok önemsiyoruz. İşte bütün bunların da farkında olarak gerek İzmit Çınar Kadın Kooperatifini gerekse İzmit Kadın Girişimciler Merkezi (İZGİM)’i açarak kadının hak ettiği değeri bulabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çınar Kadın Kooperatifi ve İZGİM’de kadınlar üretiyor ve bu ürettiklerini de, sadece sergilemekle kalmıyor hem ulusal alışveriş sitelerinde satma imkânı yakalıyor hem de yine bu ürettiği el emeği ürünlerini yurt dışına pazarlayabiliyorlar. 

“DAYANIŞMAYI SİMGELİYOR”

Yani kadın üretiyor, yani kadın kendi ayakları üzerinde durabiliyor, yani kadın artık toplum içerisinde rahatlıkla “Ben de varım” diyebiliyor. Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER) de bu amaç ve kapsamda; iş hayatında yer almak isteyen kadınların, girişimcilik yolu ile iş hayatına dâhil olmasını sağlayan çok güzel bir projeyi hayata geçirdi. İsmi de çok güzel bir proje; BAĞ PROJESİ. Kadınlar arasındaki bağın da güçlenmesini ifade eden; birlikteliği, dayanışmayı simgeleyen kıymetli bir isim. 

“EMEĞİNİZE, YÜREĞİNİZE SAĞLIK”

Kadınların emeği, alın teri, iş gücünü bir araya getiriyor. Önce kadınlar kendi aralarında bağı güçlendiriyor. Bu bağ, kadının kendi üretiminden aldığı güçle toplumla kurulmasına vesile oluyor. Toplumla kurulan bağ eğitimle kuruluyor, sosyal hayatla kuruluyor. Yani o bağ en sonunda insanca yaşama hakkı gibi çok güzel sonuca erişiyor. Bu bağlamda ismiyle çok güzel uyum sağlamış bir proje BAĞ PROJESİ.  Bu projeyi hayata geçiren KOİDER Başkanı Nilgün Yılmaz ve yöneticilerini kutlamak istiyorum. Emeğinize, yüreğinize sağlık. 

“DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK”

Kendilerinin 2019 yılında başlattıkları bir proje. Yola çıktıklarında; iş hayatında yer almak isteyen kadınların, girişimcilik yoluyla iş hayatına dahil olmasını amaçlıyorlardı. Şimdi de İzmit Belediyesi İZGİM desteği ile daha geniş kitlelere ulaşarak Bağ Projesi’ni tekrar hayata geçirmek ve “İzmit Kadın Girişimcilerini Arıyor” temasıyla daha çok kadınının girişimci olmasını istiyorlar. Ve bu güzel temayla birlikte projeye katılan kadın girişimcilerin en iyi ilk 3 projesine ödüller verilecek. Bunun için de bugünden itibaren, kadın girişimci adayı başvuru toplama ve seçim süreci gerçekleşecek. 

“8 HAFTALIK EĞİTİM ALACAKLAR”

Bu projeye 18 – 55 yaş aralığındaki girişimci olmakla ilgili projesi ya da sürdürülebilir iş fikri olan kadınlar katılabilecek. 5 Aralık tarihinde de başvurular tamamlanmış olacak. KOİDER üyeleri tarafından başvuranlardan bir ön eleme olacak. Ve Aralık ayı içerisinde de kadın girişimciler arasında bir mülakat gerçekleştirilecek. Seçilen girişimci kadınların seçimi ve konuyla ilgili detaylı bilgilendirilmeleri sağlanacak. Jüri elemesinden geçen proje sahipleri 8 haftalık eğitim almaya hak kazanacak. 

“8 MART’TA ÖDÜLLERİ VERECEĞİZ”

Ocak ve Şubat ayları içerisinde de; Eğitim - Sanal Ofis kullanımı - Mentorluk - KOİDER üye desteği ile rol model desteği kendilerine sağlanacak. Mart ayında da; yani aldıkları bu eğitimin sonunda, kadın girişimciler bir sınava tabi tutulacak. Eğitim sonu değerlendirmesi ve ödüle hak kazanan projenin tespiti toplantısı yapılacak. Ve nihayetinde de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde başarılı projelere ödül töreni gerçekleştireceğiz. 

“ELİMİZİ HİÇ ÇEKMEYECEĞİZ”

Ödül gecesinde projelerin basına tanıtımı yapılacak, katılım belgeleri verilecek ve başarılı projelere ödülleri takdim edilecek. Ödüllere gelecek olursak;  1. olana 15.000,00.-TL 2. olana 10.000,00.-TL 3. olana 5.000,00.-TL verilecek. Proje sonucunda da; İşletme kurmak ya da vergi açılışı yapmak şartı ile iş hayatında yerini alan kadın girişimci, ilk yıl üyelik aidatı olmadan KOİDER üyesi olacak. İşletmesini kuran kadın girişimciler, KOİDER network ağına dahil edilecek ve KOİDER amacı kapsamında desteklenecek. Tabi ki bu kadınlara da İzmit Belediyesinin desteği daima devam edecek. Elimizi hiç çekmeyeceğiz. 

“DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Ben buradan KOİDER’e bu anlamlı projelerinden ötürü bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Özellikle kadınlar için fikirleri, projeleri olan destek sunan herkese de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Proje sonunda vereceğimiz ödüller aynı zamanda teşvik amaçlı. Sonrasında bir kadının bile girişimci olması, kendi işini kurabilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kurduğu işin sürekliliği olması konusunda biz imkânlarımız ölçüsünde İzmit Belediyesi ve KOİDER ailesi olarak desteklerimizi esirgemeyeceğiz. 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÇOK KIYMETLİ”

Bir işin sürdürülebilir olması çok kıymetli. Biz çalışmalarımızı gerçekten insanların hayatına dokunan şekilde yapmaya gayret ediyoruz. İZGİM fikri de böyle çıkmıştı. Evet kurs merkezlerimiz vardı ama kadının ekonomik hayatta var olabilmesinde ne sağlıyor orası belirsizdi. İZGİM ile beraber biz kadının ekonomik hayatta daha görünür olması, ete kemiğe bürünmesi ile ilgili ciddi bir çaba ortaya koymuştuk. İZGİM giderek daha da büyüyor, gelişiyor, güçleniyor ve daha profesyonel hale geliyor. Oradaki kadınların dışında da paydaş kurumlarımız ve derneklerimizle dayanışma göstererek fikri olan ama ekonomik durumu olmayan kadınlara da kucak açmaya çalışıyoruz. Burada amacımız kadınları girişimci hale getirmek. Ben mentorluk kısmını çok önemsiyorum, eğitim kısmını çok önemsiyorum. Biz fikri olan ama gücü olmayan kadınlara gelin güç verelim, beraber dayanışma gösterelim diyoruz. Gönül ister ki binlerce kadına çok ciddi destekler sağlayalım ama adım adım gitmek gerekiyor, sağlam gitmek gerekiyor. 

HÜRRİYET GİRİŞİMCİ KADINLARA SESLENDİ

Girişimci olmakla ilgili projesi ya da sürdürülebilir iş fikri olan kadınlara da buradan seslenmek istiyorum. İş Fikriniz, projenizi gelin birlikte değerlendirelim. 

“Benim aklımdakinden ne olacak” demeyin. Gelin başvurun. Kim bilir belki ileride sizler de bu proje sayesinde pek çok kadına ilham olacaksınız, pek çok kadına iş imkânı sağlayacaksınız. O yüzden hiç tereddüt etmeyin. Aklınızdaki aklınızda kalmasın gerçeğe dönüşsün. Hayata geçirmek için de tüm kadınları cesur olmaya davet ediyorum. Cesur kadınlar güçlü kadınlardır” ifadelerini kullandı. 

YILMAZ, “BAŞARMAK İÇİN İNANMAK GEREKİYOR”

KOİDER Başkanı Nilgün Yılmaz, “Düşü olmayanın işi olmazmış diye çok sevdiğim bir söz var. Dolayısıyla hayal ettiklerinizi başarmak için sadece inanmak gerekiyor. Biz KOİDER ailesi olarak İzmit Belediyesi ve Sayın Başkanımın desteğiyle hayali olan kadınların elinden tutmaya hazırız diyoruz. KOİDER Bağ Projesine eğer bir iş fikriniz varsa mutlaka başvurularınızı bekliyoruz. izmit.bel.tr adresinde yer alan bir linkimiz var. Buradan başvuru formuna ulaşabiliyorsunuz. Detaylı bilgi için sizleri KOİDER’in sayfasına yönlendiriyor. 

“BÜYÜK KİTLELERİ HEDEFLİYORUZ”

Biz KOİDER olarak 2019 yılında bu projeyi gerçekleştirmiştik. Tabi şimdi İzmit Belediyesi ile daha büyük kitlelere ulaşmak istiyoruz. Çünkü girişim dünyasına dahil olmak çok da kolay bir şey değil. Çok ciddi bir emek sarf ediliyor, çok ciddi bir eğitime tabi oluyor. Biz 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz projemizde başvuran adaylardan 10 tane adayın eğitim almasını sağlamıştık. Eğitim sonunda bir aday kendi girişimini gerçekleştirdi. Bu bizim için inanılmaz katma değeri yüksek bir çıktı oldu. Çünkü birçok kurum ve kuruluş bunun üzerine çalışmalar yapıyor, eğitimler düzenliyor ama girişimcilikle sonuçlanmıyor. 

“BAŞVURULARI BEKLİYORUZ”

Bizim burada gerçek anlamda iş fikri olan kişilerin, artık girişim dünyasında yer almak isteyen vatandaşlarımızın başvurularını bekliyoruz. Hedef kitlemiz de 15-55 yaş arası vatandaşlarımız. Koşullarımızdan ilki kadın olmak. İkincisi Kocaeli il sınırlarında ikamet etmek gerekiyor. Üçüncüsü hayata geçirilebilir ve projelendirilebilir bir iş fikrinin olması gerekiyor. Yine proje kapsamında planlanan eğitimlerin tamamına katılabilecek ve istenen çalışmaları yapabilecek zaman dilimini ayırma şansına sahip olması gerekiyor. En az ilkokul mezunu olması gerekiyor. Office programlarını kullanabilmesi gerekiyor. Tabi İZGİM ve KOİDER üyelerinden oluşan bir jüri ile değerlendirme süreci başlatacağız. Sonrasında da seçilen arkadaşlarımız eğitim programlarına dahil olacaklar. 

“ÖN ELEME OLACAK”

Bugün 15 Kasım ve herkes başvuru yapmaya başlayabilir. Başvuru için son tarih ise 5 Aralık. Başvurular KOİDER Başvuru Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek ve bir ön elemeden geçirecek. Ön elemeden geçen arkadaşlarımız jürinin karşısında projelerini sunmak için çalışmaya başlayacaklar. 9-10 Aralık’ta jürinin karşında adaylarımız sunumlarını gerçekleştirecek. 28 Aralık tarihinde eğitime hak kazanan girişimci adayları KOİDER üyelerine projelerini anlatacak ve KOİDER üyelerinin girişimci adaya proje bazlı mentorluk verebilecek üyeler tespit edilecek. 

“İŞ KADINLARI KENDİ HİKAYELERİNİ ANLATACAK”

Mentorluk çok kıymet verdiğimiz bir konu. İş hayatına dahil olmadan önce keşke bağ projesi olsaydı da deneyerek yanılarak öğrenmeseydik diyorum hep. Bu aslında bir girişim hikayesini kolaylaştıran da bir olgu. Çünkü eğitim programımız da buna göre set ediliyor. 30 Aralık tarihinde de projeye mentör olarak atanan adaylar KOİDER tarafından bilgilendirilecek. Girişimci adaylarının eğitim süreci 6 Ocak’ta başlayacak. 25 Şubat 2023 tarihinde tamamlanacak. Her Cuma günü saat 13.00 ile 17.00 arasında İZGİM’de eğitimlerimiz verilecek. KOİDER üyesi ve iş dünyasında aktif olan kadınlar bu eğitimlerin son bir saatinde kendi hikayelerini anlatacaklar. Biz bu deneyimlerin transfer edilmesini istiyoruz.

“DEVAMLILIK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Aynı zamanda eğitim alan kişinin yapmasını beklediğimiz ofis çalışmalarını da İZGİM ofislerinde gerçekleşmesi sağlanacak. Buradaki devamlılık bizim için çok önemli. Çünkü siz bir projeye aşkla bağlıysanız onunla ilgili emek sarf etmeniz gerekiyor. O yüzden eğitimlere katılmanın öneminden özellikle bahsetmek istiyoruz. Eğitimlerimiz tamamlandıktan sonra proje değerlendirme jürisi projeleri değerlendirecek. Ödül kısmına geleceğiz. Kadınların girişim dünyasına dahil olması için çıktığımız bu yolda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ödülleri teslim edeceğiz. 

“EL ELE YÜRÜMEK İSTİYORUZ”

Ben desteklerinden dolayı İzmit Belediyesine çok teşekkür ediyorum. İZGİM gibi merkezleri yerel yönetimlerde çok kıymetli buluyoruz. Çünkü kadın olarak iş dünyasında var olmak zor. O yüzden kadınlar desteklenmek istiyor. Bugün İzmit Belediyesi ve KOİDER bu desteği sağlamak için ciddi anlamda efor sarf etmeyi göze aldı ve kadınlarımızla el ele tutuşarak bu yolu yürümek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5