İzmit Körfezi’nde, Su Kalitesi Takibi ve Deniz Ekosistemi Çalışmaları

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nin ekosistemini eski ihtişamına kavuşturmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

İzmit Körfezi’nde, Su Kalitesi Takibi ve Deniz Ekosistemi Çalışmaları

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK-MAM İşbirliği:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, https://www.korfezgazetesi.com.tr/İzmit Körfezi'nin ekosistemini eski ihtişamına kavuşturmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) işbirliğiyle yürütülen 'İzmit Körfezi Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi', Körfez’e akan 12 derenin su kalitesini düzenli olarak izliyor. Bu proje, deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlarken, su kalitesi değerlendirmeleriyle bölgenin güzelliklerini de ortaya koyuyor.

Deniz İstasyonları ve Mevsimsel İzleme:

Proje çerçevesinde, İzmit Körfezi’nde 2007 yılından bu yana "İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi" çalışması yürütülüyor. Bu kapsamda, İzmit Körfezi’nde bulunan 6 deniz istasyonundan dört mevsim boyunca örnekler alınarak analiz ediliyor. Ayrıca, Körfez’e dökülen 12 dere üzerindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler de “Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği” çerçevesinde değerlendiriliyor. TÜBİTAK MAM’ın araştırma gemisi, bu analizler için İzmit Körfezi’nden düzenli olarak örnekler alıyor.

TÜBİTAK MAM’ın Değerlendirmeleri ve İşbirliği:

TÜBİTAK MAM Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri İbrahim Tan, projenin başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Tan, “2007 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda, 12 istasyon ve dereleri izleyerek önemli veriler topluyoruz. 2014 yılında projeyi optimize ederek, şu anda 6 nokta ve 12 dereyi izliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin uzmanlarıyla birlikte çalışarak, örnekleme ve analiz çalışmalarını sürdürüyoruz,” dedi.

Veri Seti ve Farkındalık Artışı:

İbrahim Tan, İzmit Körfezi’nde nüfus ve liman aktivitelerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, bölgedeki kirleticilerin kontrol altında tutulmasının önemine değindi. “15-16 yıllık veri setimiz, hem mevcut önlemlerin etkilerini hem de gelecekteki kararları şekillendirmek için kıymetli bir kaynak sağlıyor. İnorganik kirleticiler ve deniz çöpleri gibi sorunlara karşı işbirliği içinde çözüm önerileri geliştiriyoruz,” şeklinde konuştu. Tan, farkındalığın artırılması ile birlikte alınan önlemlerin de daha etkili olduğunu ifade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne Yüksek Övgü:

İbrahim Tan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevre bilinci ve yapılan yatırımlarla örnek teşkil ettiğini belirtti. “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye çevre bilincinin yüksek olduğu ve izleme çalışmalarında öncü olan bir belediye olarak örnek oluyor. Deniz hepimizin denizi, dolayısıyla belediyelerin bu tür izleme çalışmalarına önem vermesi kritik öneme sahip. Büyükşehir Belediyesi, hem deniz ekosistemini korurken hem de yatırımlarını şekillendirirken bu bilinçle hareket ediyor,” dedi.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5